Skip to content

Malerier av OMS’ stiftere

Mandag 29. januar ble bildene av OMS’ stiftere avduket i Myntgata 3. De fremmøtte ble meget begeistret, og mange var spørsmålene som medlemmene hadde til kunstneren.

Kunstneren vi valgte heter Jonathan Chedeville, som har gått i lære hos mesteren Odd Nerdrum. Portrettlikheten er intet mindre enn fantastisk, og man kan virkelig tro at disse faktisk ble malt når de levde – stilen er gammelmesterlig, og gedigen. Forsvarets Personellservice donerte de midlene som behøvdes, vi er FP stor takk skyldig!

Neste gang du er i OMS, prøv å få tatt portrettene i nærmere øyesyn. De henger i Sumpen.

Christiania Militære Samfund Christiania Militære Samfund ble stiftet 1. mars 1825 av en gruppe subalterne offiserer. Stifterne var kaptein Jacob Gerhard Meydell, som også var den første formann, kaptein Jens Christian Blich og premierløytnant Thomas Edvard von Westen Sylow. Ved stiftelsen var medlemstallet 58, herav 10 kapteiner og 48 løytnanter. I løpet av året kom det til 20 nye medlemmer, blant disse en løytnant fra Marinen. Stabsoffiserer ble innbudt som æresmedlemmer.

Kaptein Meydell avanserte til generalmajor, og døde i 1876. Av ham har vi et portrett, malt i olje som gjennom mange år har blitt veldig mørkt. Hvilken farge uniformen har, er vanskelig å se – dette gamle maleriet har virkelig blitt mørkt.

Kaptein Blich avanserte til oberst, og døde i allerede i 1857. Han ble aldri malt, men vi har et stikk av
ham – iført en uniform vi ikke har funnet belegg for at han kunne ha båret.

Thomas Edvard von Westen Sylow gjorde sivil karriere i embedsverket, og også han døde i 1857. Av ham har vi et falmet daguerreotypi (forløperen for det som senere ble hetende fotografi), med en senere påmontert St Olavs orden, men da i en annen grad enn den han hadde.
Bildene av Blich og von Westen Sylow var dessuten mye mindre enn maleriet av Meydell. Til sammen så dette rotete og rart ut, der de hang inne i «Sumpen». -Dette ønsket vi å gjøre noe med! «Tenk om vi hadde malerier av alle tre, i samme størrelse, med samme farvepalett og malt i samme stil – som om alle hadde sittet modell for samme kunstner, den gangen de levde!» Her tenker kanskje noen at «det er jo ikke mulig!» Joda, det er det. Det er faktisk ikke helt uvanlig heller – for eksempel var det mye oppmerksomhet i media i 2022 når Stortinget avduket et nymalt portrett av Karen Platou, den første fast valgte kvinnelige stortingsrepresentanten, hundre år etter at hun møtte på Tinget! Alt som behøves er en svært dyktig kunstner, og de pengene som det koster å få arbeidet utført.

Vil du lese mer?

Du må være logget på for å få tilgang. Logg inn eller søk om medlemskap her.

Bli medlem av Oslo Militære Samfund

  • Tilgang til flott program med aktuelle foredrag, selskaper og aktiviteter.
  • Norsk Militært Tidsskrift vederlagsfritt tilsendt i posten og på nett.
  • Medlemsrabatt på private selskaper i Samfundsbygningen.

Allerede medlem av Oslo Militære Samfund eller abonnent på Norsk Militært Tidsskrift? Da er digital tilgang inkludert i ditt medlemskap eller abonnement. Aktiver tilgangen her eller logg inn.