Skip to content

Sommerutflukt 2019: Oslo Ladegård

Dato:
lørdag 15. juni 2019
Tid: 11:00 - 13:30

Årets tradisjonsrike sommerutflukt går til ærverdige Oslo Ladegård, lørdag 15. juni!

Påmelding

Oslo ladegård er en staselig lystgård fra barokkepoken, og ligger i hjertet av Oslos middelalderby. Hovedhuset er fra 1720-årene, og rommer flotte salonger med interiører fra 17- og 1800-tallet. Middelalderhallen i kjelleren er en del av første etasje i bispeborgen fra 1200-tallet.

Navnet Ladegården har bakgrunn i at området som utgjorde middelalderbyen Oslo ble utlagt til ladegård for Akershus slott etter at Christiania ble anlagt i 1624. Som ladegård skulle den være med på å sikre forsyninger til festningen. Deler av dette området ble kalt Oslo ladegårds søndre eng, og har i dag gitt navn til Sørenga.

Huset er bygget i 1725, på kjellermurene etter borgermester Christen Mules gård, der kong James (Jakob) VI av Skottland (senere James I av England) og prinsesse Anna ble gift i 1589. I kjelleren finnes rester av Oslos bispeborg fra 1200-tallet. Eiendommens hage, som gikk omtrent ned til sjøkanten sent på 1700-tallet, ble rekonstruert og gjenåpnet i 1999 på grunnlag av et mønster fra 1779. Benytt deg av denne muligheten til å se dette praktanlegget slik det fremstår i dag

Antallet deltagere er begrenset til 40, så her gjelder det å være tidlig ute med å sikre seg plass!

Vi legger opp til følgende hyggelige program:

(Trikk nr. 18 og 19 stopper begge på St. Hallvards plass, rett utenfor døren til Oslo Ladegård).
Kl. 11:00: Vi blir ønsket velkommen, og får en guidet omvisning spesielt for oss, gjennom de flotte salongene i barokk-, rokokko- og Louis Seize-stil. Vi vil få oppleve Bisp Nikolas’ vinterhall fra 1200, og høre om kongebryllupet i 1589 og hekseforfølgelsene som fulgte i kjølvannet. Vi vil få høre litt om noen av Ladegårdens markante eiere. Her blir det mye fint å se, og mye interessant å lære om denne delen av Oslos historie.
Kl. 12:30: Vi har reservert vårt eget område i haven utenfor Ladegården Cafè i underetasjen av Oslo Ladegård. Vi får først en sprudlende forfriskning, og deretter spiser vi en god lunch sammen. Vi får en lunchbuffet med parmaskinke, røkelaksrull, rekerøre, potetbåter, brød, aioli og oliven, samt tre varme retter: scampi, kyllingvinger, og kjøttboller i tomatsaus. Det inngår også to enheter drikke til maten (-valgfritt vin/øl/mineralvann-) i tillegg til velkomstdrinken.
Kl. 13:30: Vi takker for oss.
Egenandelen er på bare 300,- kroner pr deltaker – og da er alt inkludert!

Påmelding

Merk:
Dette er en tur kun for våre registrerte medlemmer og deres medfølger.
Vi har kun 40 plasser. Husk å meld fra om eventuelle allergier.
Det vil komme en automatisk bekreftelse på at påmeldingen din er mottatt per e-post rett etter at du har trykket på «Send påmelding» under.