Skip to content
Selskap

Sommerutflukt 2022

Dato:
lørdag 11. juni 2022
Tid: 11:00 - 14:00
Sted: Oslo Militære Samfund
Obs! Kun åpent for medlemmer av OMS

Årets tradisjonsrike sommerutflukt går til ærverdige Vitenskapsakademiets Hus (tidligere Statsråd Astrups Villa) lørdag 11. juni!


Dagens bydel Frogner ble i hovedsak oppført i andre halvdel av 1800-tallet. Det gamle Kristiania vokste på den tiden sterkt, og byens rikeste borgere bosatte seg i en akse mellom Ladegaardsøen i vest (dagens Bygdø) og Det Kongelige Slott. Spesielt bebyggelsen ned mot Frognerkilen består av mange praktfulle bypalèer, herskapshus og ambassader, mange med flotte parkanlegg rundt.

Statsråd Hans Rasmus Astrup (1831 – 1898) var av gammel norsk embetsadel, og slo seg opp som trelasthandler. Han var i sin tid en av Norges rikeste menn, og pleiet nær omgang med tidens fremste personligheter innenfor kultur og politikk, blant annet sin nære venn Bjørnstjerne Bjørnson. Statsråd Astrup lot i 1887 oppføre et gedigent herskapshus i nyrenessanse, kjent som Statsråd Astrups Villa. Arkitekt var den dyktige Herman Major Backer, og villaen er på nesten 850 kvm over to etasjer. Statsråd Astrups selskaper var viden kjent, og det var alltid rift om en invitasjon til middager, ball og banketter i hans praktfulle saler. Etter hans død i 1898 overlot hans to døtre villaen til Det Norske Videnskaps-Akademi i 1911, på svært rimelige vilkår. Dette Akademiet har til formål å styrke vitenskapens plass i samfunnet, og dette vil vi få høre mer om denne dagen.

Antallet deltagere er begrenset til 50, så her gjelder det å være tidlig ute med å sikre seg plass!

Vi legger opp til følgende hyggelige program:
Kl. 11:00: Vi ønskes velkommen med en aperitiff, og begir oss inn i den vakre Foredragssalen. Her får vi høre historien om Villa Astrup og mannen som ga navn til huset, og vi får en orientering om Det Norske Videnskaps-Akademi og virksomheten her fra et av Akademiets medlemmer, som også er medlem av OMS: Professor Arnoldus Blix. Etter denne orienteringen får vi kanskje litt påfyll i glasset før vi ser nærmere på de imponerende værelsene. Interiørene er et slott verdig, dette må du få med deg!
Kl. 12:30: Det serveres en god lunch, med øl, vin eller alkoholfrie alternativer. (-meld fra ved påmelding om eventuelle allergier.) Det er muligheter til å rusle litt rundt for å se enda litt til på både parkanlegget og husets interiør.
Kl. 14:00: Vi takker for oss.

Egenandelen er på bare 250,- kroner – og da er alt inkludert!
Påmeldingsfrist: senest fredag 3. juni, men påmeldingen lukkes når kuvertene er solgt.