Skip to content
By Shyamal L. – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97297742

Sommerutflukt 2024

Dato:
lørdag 22. juni 2024
Tid: 11:00 - 16:30
Sted: Sortinget, inngang Akersgata
Obs! Kun åpent for medlemmer av OMS

Oslo Militære Samfund har gjennom årene besøkt et utsøkt utvalg av historiske og kulturelle praktbygninger i Oslo og på Østlandet – fra Det Kongelige Slott og Oscarshall, via Eidsvollsbygningen og Oslo Ladegård til Bogstad Gård, Linderud Gård og Frogner Hovedgård – for å nevne noen.

Det er nå på høy tid å besøke landets nasjonalforsamlings sete: Stortingsbygningen! Som alltid har vi valgt den beste omviseren som vi kunne fått, som tar imot oss eksklusivt denne lørdagen, og viser oss rundt i hele dette praktfulle bygget.

Stortingsbygningen ble innviet 5. mars 1866, og den er tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet i nyromansk stil. Langlets Stortingsbygning var en original nyskapning innenfor parlamentsarkitekturen med sin H-formede grunnplan og stortings- og lagtingssalene skytende fram som halvsylindre på begge sider av midtstreken. Den framskytende salen symboliserte og synliggjorde folkestyret, og under lå en adkomsthall av samme form med ni rundbuede åpninger. Åpenheten og de mange dørene i 180° vinkel markerte ytterligere den demokratiske tanke og nærheten til folket – det skulle ikke være noe fjernt og opphøyet ved Stortinget. Dette uttrykket ble verdsatt av politikerne, som også likte bygningens stil og detaljering, som vakte assosiasjoner til romersk arkitektur, som man den gang forbandt med republikansk
styreform. Tomtevalget ble også verdsatt som folkets svar til kongemaktens slott vis-à-vis. Henrik Ibsen skrev følgende om dette: «Folkets Gaard og Kongens Gaard / Over mod hinanden høine. / Ret som Frender to de staar / Ser hinanden ind i Øine.»

Vi legger opp til følgende hyggelige og interessante program:

Kl. 11:00: Alle på plass ved inngangen fra Akersgata, klar til registrering og innpassering. (Ha ID klart, vær forberedt på sikkerhetssjekk av vesker og tøy siden dette er en beskyttet lokasjon med et høyt sikkerhetsnivå).

Kl 11.15: Omviseren ønsker oss velkommen. Vedkommende jobber på Stortinget til daglig og vil introdusere seg selv.Vi vil i løpet av omvisningen gå fra værelse til værelse og fra sal til sal, og vi skal se på de mange interessante detaljene som innredningen er så fylt av. Vi vil i løpet av omvisningen få anledning til å se hele tre etasjer, og kanskje noen overraskelser underveis!

Kl. 12:30: Vi rusler de knappe ti minuttene ned til Akershusstranda 5, hvor den tidligere «KNM Alta» – i dag «M314 Alta» som disponeres av «Venneforeningen M314 Alta». Disse vil presentere seg selv, og fortelle litt om Altas historie.

Kl. 13:00: Vi blir servert en meget god rekelunch med klassisk tilbehør (som loff, sitron og majones). Til dette serveres øl, vin og alkoholfrie alternativer. Meld fra ved påmelding om eventuelle allergier/andre ønsker om alternativ bespisning. 

Kl. 16:30: vi takker for oss, og noen fortsetter kanskje det gode samværet et annet sted?

Antallet deltagere er også i år dessverre begrenset til 30, så her gjelder det å være tidlig ute med å sikre seg plass!

Egenandelen er på bare 350,- kroner – og da er alt inkludert!

Foto: By Shyamal L. – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97297742